Skąd się wziął satanizm.. Strona: 8

Dodano: 2011-11-07 20:27

Ha!Tu właśnie jest pies pogrzebany,duch nie szkodzi z upodobania.To czy dostaniesz po D. od Ducha zależy od Ciebie i Twojego stosunku do świata,najprościej coś popsuć,dostać w łeb za karę i krzyczeć potem że nas złe Duchy prześladują.

Złe są ludzie a nie Duchy.Tzn czyny ludzi są złe,nie ludzie sami w sobie i nie Duchy.

Daj Duchom spokój,Duch Ci da dwa :D

Pisałem o tym wyżej,idąc do lasu liczysz się z tym że spotka Cię wilk,wilk Cię spotyka i atakuje,dlaczego?
Bo jest wilkiem zła? :D
Oswoisz wilka to nic Ci nie zrobi,spróbuj się z nim drażnić to zobaczysz jaki piekielnie szybki i wścieKły potrafi być :D

Sprawa jest prosta.

Dodano: 2011-11-07 20:30 Zmieniono: 2011-11-07 20:31

Nadine1986 napisał(a):
...bo poganie po prostu wierzą, że jest wielu bogów, a nie wierzą w diabła:)

Nie można powiedzieć, że wszyscy wierzą tak czy siak. Jest to kwestia bardzo indywidualna i każdy może mówić tylko za siebie. Większość politeistów nie interesuje się po prostu demonami obcej religii, tak samo jak taoiści nie interesują się religią rdzennych amerykanów.
Nie ma dogmatów dotyczących innych religii.

A istoty duchowe są różne, tak jak i ludzie są różni, ale funkcjonują na innej płaszczyźnie, więc trudno powiedzieć czy można je oceniać w kategoriach moralnych z punktu widzenia człowieka. Ducha, a materia, gdzie jest granica itd, to wszystko kwestia domysłów i wiary.

http://pantheion.pl/

Dodano: 2011-11-07 21:25 Zmieniono: 2011-11-07 21:25

Raraszek napisał(a):
Ha!Tu właśnie jest pies pogrzebany,duch nie szkodzi z upodobania.To czy dostaniesz po D. od Ducha zależy od Ciebie i Twojego stosunku do świata,najprościej coś popsuć,dostać w łeb za karę i krzyczeć potem że nas złe Duchy prześladują.

Złe są ludzie a nie Duchy.Tzn czyny ludzi są złe,nie ludzie sami w sobie i nie Duchy.

Daj Duchom spokój,Duch Ci da dwa :D

Pisałem o tym wyżej,idąc do lasu liczysz się z tym że spotka Cię wilk,wilk Cię spotyka i atakuje,dlaczego?
Bo jest wilkiem zła? :D
Oswoisz wilka to nic Ci nie zrobi,spróbuj się z nim drażnić to zobaczysz jaki piekielnie szybki i wścieKły potrafi być :D

Sprawa jest prosta.

No ale np. niektórzy wierzą, że ktoś może na inną osobę klątwę rzucić,nasłać na kogoś złe duchy, powodem może być, dajmy na to, zerwany romans. Zatem upraszczasz sprawę. :)

Dodano: 2011-11-07 21:35 Zmieniono: 2011-11-07 21:38

Cytat:
trudno powiedzieć czy można je oceniać w kategoriach moralnych z punktu widzenia człowieka.

"WEŹ ZATEM WSZECHŚWIAT I ROZGNIEĆ GO NA NAJDROBNIEJSZY PYŁ, PRZESIEJ PRZEZ NAJDROBNIEJSZE SITO, A POTEM POKAŻ MI CHOCIAŻ JEDEN ATOM SPRAWIEDLIWOŚCI, JEDNĄ MOLEKUŁĘ MIŁOSIERDZIA. A JEDNAK... A JEDNAK DZIAŁACIE, JAK GDYBY ISTNIAŁ JAKIŚ IDEALNY PORZĄDEK ŚWIATA, JAK GDYBY BYŁA WE WSZECHŚWIECIE JAKAŚ... JAKAŚ SŁUSZNOŚĆ, WEDŁUG KTÓREJ MOŻNA GO OCENIAĆ".
- rozmowa Śmierci z Susan w filmie Wiedźmikołaj

"Na świecie istnieje wiele systemów filozoficznych. Konstrukcji logicznych, próbujących wyjaśniać naturę wszechświata i jego elementów. Każdy z tych systemów opiera się na jakimś założeniu lub grupie założeń, na bazie których buduje się następnie konstrukcje z wniosków, kolejno z siebie wypływających. Nie znamy dzisiaj ostatecznej Prawdy o Rzeczywistości."

"Druidyzm jest więc systemem - czasem nazywanym bardziej poetycko "ścieżką" - w którym występują elementy filozofii i religii. Nie jest to w stu procentach religia, gdzie na wszystkie pytania pojawia się odpowiedź "Bo bóg tak chciał", nie jest to także system, gdzie całkowicie odrzuca się działanie "wyższych sił sprawczych". Druidyzm stara się łączyć jedno i drugie.

Przykład:
Możemy powiedzieć: "Bóg (czy bogowie) stworzyli słońce i księżyc." Możemy również powiedzieć: "Słońce i księżyc powstały w wyniku działania określonych praw i sił fizycznych". Ale możemy powiedzieć też: "Bóg (czy bogowie), stworzyli prawa natury, dzięki którym możliwe stało się powstanie słońca i księżyca". Trzecie sformułowanie zdaje się być najbliższe sposobom, za pomocą których druidzi starają się tłumaczyć świat. I nie chodzi o to, że druidyzm zawłaszcza sobie taki sposób myślenia, ale że podpisuje się pod nim."

„Prawdziwą wiedzę można znaleźć z dala od ludzi,
w wielkiej samotności, i nie można jej znaleźć przez zabawę
a tylko przez cierpienie("zło").
Samotność i cierpienie otwiera ludzki umysł,
i dlatego szaman tak musi szukać swoich wizji”.-Siha Morou

"Szaman może czerpać swą moc z jednego bądź z wielu źródeł w naturze.Każde z nich jest jego pomocnikiem.Szamani używają tych energii do diagnozowania i leczenia chorób psycho-fizycznych.
Używają tych mocy również jako obrońców ,przewodników,pomocników w samorozwoju .Wiatr może przewiać choroby,chmury i woda mogą zostać użyte jako do oczyszczania,mgła do ochrony,zaś wielka liczba roślin jako uzdrawiające czynniki pomagające zarówno fizycznie jak i duchowo.Wąż może wejść do ciała wytropić źródło choroby i pożreć je".

Gdy Grecy chcieli uzyskać pouczenia na temat zdrowia, sypiali w świątyniach Eskulapa [którego symbolem był wąż], a Rzymianie — w świątyniach Serapisa [kojarzonego ze zwiniętym wężem].

"Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach".Terry Pratchett

Postanowiłem zrehabilitować wizerunek węża/smoka jako symbol ZUA.
Gdzieś,dla kogoś może być symbolem zła ale to nie znaczy że jest nim zawsze i wszędzie.

Cytat:
No ale np. niektórzy wierzą, że ktoś może na inną osobę klątwę rzucić,nasłać na kogoś złe duchy, powodem może być, dajmy na to, zerwany romans. Zatem upraszczasz sprawę.

Czyja to wina że człowiek rzuca klątwę?"Nasłać złe duchy" to skrót myślowy,nie każdy duch jest Dżinem z lampy i druga sprawa,nasza moralność nie istnieje w świecie duchów.Z miłości też można komuś zrobić krzywdę.

Dodano: 2011-11-07 21:43

Nie powiedziałam nigdy na tym forum, że każdy duch jest dżinem z lampy. Ale uważam po prostu, że w tamtym poście w sprawie duchów uprościłeś sprawę.

Dodano: 2011-11-07 21:58

Ja myślę, że i tak znacznie ją skomplikował, uznając zasadność czegoś tak wydumanego, jak istnienie duchów.

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Dodano: 2011-11-07 22:06 Zmieniono: 2011-11-07 22:07

W sumie...uprościłem bo to nie jest takie trudne jak się wydaje.
Mam psa na placu i to nie jest zły pies,to bardzo dobry pies,pogryzie każdego intruza :D

Intruz musi się przed nim bronić a mnie broni mój pies przed intruzem :)

To co robią ludzie to zło ludzkie,nie duchowe.Duchom zasadniczo zależy na tym by sobie ulżyć w cierpieniu(każdy jakoś cierpi,tu nie chodzi o kary po tamtej stronie).

Jeśli potrafisz uśmierzyć ból Duchowi to Duch Ci się odwdzięczy,np raniąc Twojego wroga ale to nie duch jest winny tylko Ty.

Jeszcze jedno,mamy Duchy i dusze dusze ludzkie i Duchy Natury.Tymi drugimi zasadniczo się nie rządzi,nie da się,nimi rządzić,można najwyżej dostać wpie...l :D gdy czyjeś Ego zacznie się rozrastać zbyt mocno,a z duszami jak z ludźmi,trafisz na debila i tragedia.

Dodano: 2011-11-07 22:06

Durante napisał(a):
Ja myślę, że i tak znacznie ją skomplikował, uznając zasadność czegoś tak wydumanego, jak istnienie duchów.

Krytykujesz istnienie istot duchowych takich jak "duchy" czy jakichkolwiek istot duchowych?

W jednym i drugim przypadku używa się określeń takich jak wiara, a nie wiedza i może opierać się dodatkowo na własnych doświadczeniach. Nie ma tutaj dyskusji naukowej gdzie można udowodnić jak w matematyce 1 + 3 = 4.

"Człowiek jest czymś więcej niż ożywioną nicością, i zwierzę także. Kto wobec tego sądzi iż jego byt ogranicza się do jego obecnego życia, uważa się za ożywioną nicość: gdyż przed 30 laty był niczym, i za 30 lat będzie znów niczym." Arthur Schopenhauer

Co proponujesz w zamian?

Dodano: 2011-11-07 22:11 Zmieniono: 2011-11-08 12:52

Krwawy napisał(a):
Co proponujesz w zamian?

Animizm.

1 jabłko + 3 dźwięki = 4 czego?

1+3 nie zawsze jest 4.
1+3= 0 gdy spytamy ile to gruszek po zsumowaniu 1 jabłka i 3 rowerów :D

Dodano: 2011-11-07 22:11 Zmieniono: 2011-11-08 12:56

Raraszek napisał(a):
Co proponujesz w zamian?

Animizm.

Wybacz, byłem nieprecyzyjny. Dziękuję za odpowiedź, jednak ciekawy jestem jaką propozycję ma Durante.

Dodano: 2011-11-07 22:14

Raraszek napisał(a):
W sumie...uprościłem bo to nie jest takie trudne jak się wydaje.
Mam psa na placu i to nie jest zły pies,to bardzo dobry pies,pogryzie każdego intruza :D

Intruz musi się przed nim bronić a mnie broni mój pies przed intruzem :)

To co robią ludzie to zło ludzkie,nie duchowe.Duchom zasadniczo zależy na tym by sobie ulżyć w cierpieniu(każdy jakoś cierpi,tu nie chodzi o kary po tamtej stronie).

Jeśli potrafisz uśmierzyć ból Duchowi to Duch Ci się odwdzięczy,np raniąc Twojego wroga ale to nie duch jest winny tylko Ty.

Jeszcze jedno,mamy Duchy i dusze dusze ludzkie i Duchy Natury.Tymi drugimi zasadniczo się nie rządzi,nie da się,nimi rządzić,można najwyżej dostać wpie...l :D gdy czyjeś Ego zacznie się rozrastać zbyt mocno,a z duszami jak z ludźmi,trafisz na debila i tragedia.

Jak dla mnie to i ta osoba jest winna, i ten Duch, bo się zgodził

Dodano: 2011-11-07 22:20 Zmieniono: 2011-11-08 12:53

Raraszek napisał(a):
Co proponujesz w zamian?

1+3= 0 gdy spytamy ile to gruszek po zsumowaniu 1 jabłka i 3 rowerów :D[/quote:323406faa3]

O matko toż tylko Raraszek mógłby wpaść na tak wnikliwe pytanie, teraz już wiem skąd wzięła się trafność treści Twoich postów :) <smuteczek>

Aetas dulcissima adulescentia est

Dodano: 2011-11-07 22:28

Dla Ciebie,człowieka,owszem.Twoja ludzka moralność daje o sobie znać,masz swój punkt widzenia zależny od punktu siedzenia.

Kiedy lew zabija żyrafę to robi zło czy dobro?Dobro dla siebie i młodych,zło dla żyrafy.

A "dusz" zrobi wszystko byle mniej cierpieć,ludzie też potrafią zabić innych gdy np walczą o łyk powietrza by samemu się nie udusić.

Duchy to w ogóle wyższa szkoła jazdy,istnieją takie Duchy z którymi zaledwie kilku/kilkunastu ziemian było by w stanie wejść w interakcję i wytrzymać to swoim ludzkim ciałem i ludzką psychiką ale to i tak nie znaczy że ci ludzie mimo że byli by zdolni tego dokonać,to zrobili by to albo że to robią.

Po prostu istnieją siły które człowieka przerastają a pomysł żeby im coś KAZAĆ to jakaś...nie wiem jak to nazwać...każ się Ziemi kręcić w druga stronę np :D

Jeszcze jedna rzecz,istnieją Duchy które widzą ludzi,takie które w nas wierzą ale nie widzą i takie które nie mają o nas pojęcia :D to jest niesamowite ale zdarza się.Tez byłem w szoku gdy się dowiedziałem.

Duch może Ci np zaszkodzić tylko dlatego że za długo był zbyt blisko Ciebie,nie dlatego że chciał Cię zniszczyć,nie dlatego że jest zły.

Nie ma złych albo dobrych duchów,duchy po prostu są a ludzie oceniają duchy na podstawie tego co im się przydarzyło.

Gdyby Cię coś opętało to jak byś to nazwał,dobrem czy złem?

A gdyby opętał Cię duch niedawno zmarłej babci która tylko w ten sposób mogła zwrócić na siebie uwagę i poprosić o coś?Taki przykład może dziwny ale chodzi o to że nie wszystko co wydaje się złe jest złe.

Dodano: 2011-11-07 22:32 Zmieniono: 2011-11-07 22:34

Raraszek napisał(a):
Dla Ciebie,człowieka,owszem.Twoja ludzka moralność daje o sobie znać,masz swój punkt widzenia zależny od punktu siedzenia.

Kiedy lew zabija żyrafę to robi zło czy dobro?Dobro dla siebie i młodych,zło dla żyrafy.

A "dusz" zrobi wszystko byle mniej cierpieć,ludzie też potrafią zabić innych gdy np walczą o łyk powietrza by samemu się nie udusić.

Duchy to w ogóle wyższa szkoła jazdy,istnieją takie Duchy z którymi zaledwie kilku/kilkunastu ziemian było by w stanie wejść w interakcję i wytrzymać to swoim ludzkim ciałem i ludzką psychiką ale to i tak nie znaczy że ci ludzie mimo że byli by zdolni tego dokonać,to zrobili by to albo że to robią.

Po prostu istnieją siły które człowieka przerastają a pomysł żeby im coś KAZAĆ to jakaś...nie wiem jak to nazwać...każ się Ziemi kręcić w druga stronę np :D

Jeszcze jedna rzecz,istnieją Duchy które widzą ludzi,takie które w nas wierzą ale nie widzą i takie które nie mają o nas pojęcia :D to jest niesamowite ale zdarza się.Tez byłem w szoku gdy się dowiedziałem.

Duch może Ci np zaszkodzić tylko dlatego że za długo był zbyt blisko Ciebie,nie dlatego że chciał Cię zniszczyć,nie dlatego że jest zły.

Nie ma złych albo dobrych duchów,duchy po prostu są a ludzie oceniają duchy na podstawie tego co im się przydarzyło.

Gdyby Cię coś opętało to jak byś to nazwał,dobrem czy złem?

A gdyby opętał Cię duch niedawno zmarłej babci która tylko w ten sposób mogła zwrócić na siebie uwagę i poprosić o coś?Taki przykład może dziwny ale chodzi o to że nie wszystko co wydaje się złe jest złe.

Opętanie przez zmarłą ukochaną osobę czy też członka rodziny jest opisywane w terminologii judaistycznej terminem "dybuk" (taki sam tytuł nosi też film w yiddish nakręcony w Polsce jakoś rok przed II Wojną Światową). Natomiast chrześcijaństwo skupia się na opętaniu przez demony. A po drugie wcale nie byłabym taka pewna, że duchom nie można nic kazać, może jednak jedna osoba zainteresowana okultyzmem może napuścić złe duchy na kogoś lub przynajmniej puścić wiązkę energii złej w stronę znienawidzonej ofiary? Raraszek zastanawiam się, czy Ty w ogóle wierzysz w dobro i zło, czy też wyznajesz kompletny relatywizm?

Dodano: 2011-11-07 22:50 Zmieniono: 2011-11-07 23:07

@Krwawy - proponuję francuską literaturę moralistyczną, rosyjskie powieści obyczajowe i współczesną naukę. :) Nie, nie uznaję ani duchów, ani dusz - imponderabilia, wysublimowanie uczucia własnej tożsamości i autoreflektowania ( w jakiejkolwiek formie) w postać czegoś autonomicznego i nadanie mu takich cech, że nie da się powiedzieć o tym nic niemetafizycznego, a więc - nie lunarnego (wyjebanego z Księżyca). Duchy? Też ciekawe - jakaś potrzeba doszukiwania się czegoś nieobojętnego, co jest martwe, a nie mieści się w przedziale materii nieożywionej.

@Raraszek - jako człowiek lasu pewno o tym nie wiesz, ale - liczby to byty abstrakcyjne i operacje na nich dokonywane także są abstrakcyjne. Więc dodanie 1 roweru do 3 jabłek da nam 1 rower i 3 jabłka. Niech rower stoi obok jabłek. Taki jest wynik. Ale dodanie LICZB jako takich (1 + 3) niechybnie da 4. Hochmathematik? :D

Fajny offtop. :D

Co cię nie zabije, to cię wkurwi

Dodano: 2011-11-07 23:00 Zmieniono: 2011-11-07 23:02

nie byłabym taka pewna, że duchom nie można nic kazać,"-duszom można,Duchom nie,nie ma ludzi którzy mogliby być panami Natury.Są tacy którzy mają tego typu aspiracje ale...zwykle służą czemuś co po prostu jest ich Panem skoro deklarują gotowość aby być sługami.Służyć można byle czemu.

" może jednak jedna osoba zainteresowana okultyzmem może napuścić złe duchy na kogoś lub przynajmniej puścić wiązkę energii złej w stronę znienawidzonej ofiary?"-osoba zainteresowana okultyzmem,im więcej wie tym lepiej rozumie że każda akcja rodzi reakcje i pewne...przyziemne zachcianki,np mszczenie się na kimś, powodują tak daleko idące konsekwencje że po prostu nie opłaca się ludziom robić krzywdy za pomocą magii.To się da zrobić i robią to ludzie prymitywni,tacy dresiarze okultyzmu :D prymitywy które nie rozumieją tego co robią ale robią to ponieważ nie znają konsekwencji,czują moc i bezpieczeństwo,bezkarność :D lub są tak zdesperowani i owładnięci jakąś silną emocją że nawet wiedząc o konsekwencjach poświęcają się.

Zła energia...energia po prostu,Ty decydujesz jak ją ukierunkować.
Możesz komuś pomóc lub zaszkodzić za pomocą tej samej energii.Zależy od intencji,Twoich.
Nożem możesz mi zrobić kanapkę albo mnie zabić,nóż nie ocenia Twoich intencji tylko działa.

"czy Ty w ogóle wierzysz w dobro i zło"- mógłbym wierzyć gdybym nie wiedział a wiem że zło i dobro to fikcja.Nie uznaję czegoś takiego jak dobro i zło.Dobro i zło to tylko teza.

Nie ma przeciwieństw są tylko uzupełnienia.
Dwa bieguny ale żaden z nich nie jest dobry lub zły,musi panować równowaga.Brak równowagi jest szkodliwy.

Dodano: 2011-11-07 23:13

Durante napisał(a):
@Krwawy - proponuję francuską literaturę moralistyczną, rosyjskie powieści obyczajowe i współczesną naukę. :) Nie, nie uznaję ani duchów, ani dusz - imponderabilia, wysublimowanie uczucia własnej tożsamości i autoreflektowania ( w jakiejkolwiek formie) w postać czegoś autonomicznego i nadanie mu takich cech, że nie da się powiedzieć o tym nic niemetafizycznego, a więc - nie lunarnego (wyjebanego z Księżyca). Duchy? Też ciekawe - jakaś potrzeba doszukiwania się czegoś nieobojętnego, co jest martwe, a nie mieści się w przedziale materii nieożywionej.

Dziękuję za zaproponowaną literaturę i w przyszłości przyda mi się to. Jednak w dyskusji jestem ciekaw jakiś propozycji ideowych, pomysłów i ich uzasadnienia. Też mogę polecić literaturę i postarałbym się wybrać wartościową, jednak w tej chwili interesuje mnie bardziej wymiana poglądów.
Traktuję to jako możliwość dowiedzenia się czegoś nowego, poszerzenia wiedzy. Opowiedz coś ciekawego.

Dodano: 2011-11-08 07:51

Krwawy napisał(a):
[quote:87048485af="Durante"]@Krwawy - proponuję francuską literaturę moralistyczną, rosyjskie powieści obyczajowe i współczesną naukę. :) Nie, nie uznaję ani duchów, ani dusz - imponderabilia, wysublimowanie uczucia własnej tożsamości i autoreflektowania ( w jakiejkolwiek formie) w postać czegoś autonomicznego i nadanie mu takich cech, że nie da się powiedzieć o tym nic niemetafizycznego, a więc - nie lunarnego (wyjebanego z Księżyca). Duchy? Też ciekawe - jakaś potrzeba doszukiwania się czegoś nieobojętnego, co jest martwe, a nie mieści się w przedziale materii nieożywionej.

Dziękuję za zaproponowaną literaturę i w przyszłości przyda mi się to. Jednak w dyskusji jestem ciekaw jakiś propozycji ideowych, pomysłów i ich uzasadnienia. Też mogę polecić literaturę i postarałbym się wybrać wartościową, jednak w tej chwili interesuje mnie bardziej wymiana poglądów.
Traktuję to jako możliwość dowiedzenia się czegoś nowego, poszerzenia wiedzy. Opowiedz coś ciekawego.
[/quote:87048485af]

Fakt faktem, jako student filozofii Durante mógłby się bardziej wykazać tutaj Literaturę rosyjską trochę już poznałam, ale mam zupełnie inne wnioski, niż on. Pytanie, czy zdoła utrzymać takie poglądy za 40-50 lat, kiedy już "bliżej niż dalej" i czy nie zechce wtedy uwierzyć w istnienie duszy.

Dodano: 2011-11-08 09:55

W pierścieniu Z3 2+2=1
a w pierścieniu Z2 2+2=0
2+2=22

Ktoś ma coś do lasu??Pewnie w życiu w lesie nie był i nie widział ile tam cudów i nauki.Dzikusy z miasta :D gdyby nie las to już dawno byście się podusili.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło